Receptek:

 

Boci kocka

Hozzávalók:

Tészta:
15 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 evőkanál cukor
1/2 db citrom reszelt héja
2,5 dl tej
7 evőkanál olaj
1 db tojás.

Krém:
25 deka tehéntúró (villával összetörve, hogy ne legyen csomós)
1 csomag Vaníliás cukor
4 evőkanál cukor
1/2 db citrom reszelt héja
1 db tojás
2 evőkanál búzadara.

Elkészítés:
A tésztához való száraz és nedves alapanyagokat külön-külön elkeverjük, majd összevegyítjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A krém hozzávalóit is elkeverjük, és a barna masszába kávéskanállal beleadagoljuk. Előmelegített sütőben, 180 C fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba.)
Enyhén megszórjuk porcukorral és kocákra vágva tálaljuk.

Finom, gyorsan elkészíthető, egyszerű sütemény!

 

 

 

Fatörzs:


Tészta:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 1 púpozott evőkanál kakaópor, 5 evőkanál finomliszt, késhegynyi szódabikarbóna
A tojások sárgáját egy evőkanál cukorral fehéredésig keverjük. A tojás fehérjét a maradék cukorral habbá verjük, a kétféle masszát óvatosan összekeverjük, közben apránként hozzáadjuk a kakaóval, szódabikarbónával összekevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsin egyenletesen szétkenjük, 20 percig sütjük. Sütés után azonnal feltekerjük.

Krém:
2 dl tejszín, 20 dkg cukor, 4 evőkanál kakaópor, 20 dkg vaj
A krémhez a tejszínt a kakaóval felforraljuk, a cukrot a vajjal habosra keverjük, majd a kettőt jól elkeverjük, és megtöltjük vele a piskótát.
 

 

Boszorkánypogácsa:

 

Hozzávalók:
- 10 dkg dió,
- 1 citrom,
- 25 dkg lágy vaj v. margarin,
- 15 dkg porcukor,
- 45 dkg liszt,
- 4 tojássárgája,
- 1 tojásfehérje,
- 10 dkg baracklekvár.
 

Elkészítés:

A diót durvára összevágni, a citromot alaposan megmosni, lereszelni a héját, levét kinyomni, átszűrni. A sütőt 180-200 fokra bekapcsolni. A vajat habosra keverni a porcukorral, majd bele a citromhéj és lé, egyenként hozzáadni a sárgáját, majd több részletben beledolgozni a lisztet (lehet, hogy egy kicsivel több kell hozzá, mint ez előírt, jól formázhatónak kell lennie a tésztának).

Diónyi adagokat kiszaggatunk, kézzel golyóvá formáljuk, majd a kissé felvert fehérjébe, majd dióba forgatjuk (elég csak a tetejét). Tepsibe rakjuk (nem túl közel egymáshoz), és ujjheggyel a közepébe lyukat fúrunk. Max. 15- 20 percig sütjük, szép világos színűre. Kivesszük a sütőből, majd azon melegében a kis kráterekbe savanykás lekvárt teszünk.

Fémdobozban tárolhatjuk, de mindegyik emeletre tegyünk sütőpapírt, hogy a golyók ne ragadjanak össze. Ha kicsivel több citromot teszünk bele, kellemesen pikáns, kissé savanykás ízű sütit kapunk. Jó étvágyat mindenkinek!


Morgós csúcs:
 

Hozzávalók a tésztához:
8 dkg Rama sütőmargarin,
0,5 dl tej,
4 dkg keserű kakaópor,
30 dkg porcukor,
20 dkg darált dió,
10 dkg darált háztartási keksz.
 

Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez:
10 dkg Rama sütőmargarin,
egy kevés rum,
15 dkg darált háztartási keksz,
5 dkg porcukor,
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza.
Valamint kristálycukor és magozott meggy.

 

Elkészítés:

A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot, formálunk belőle, melyeket kristálycukorban meghempergetünk. A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk. A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel, pedig teljesen betöltjük az üreget. Ezután könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés finomságot.